مدیران باتجربه در توسعه نرمافزار به خوبی واقفند که یک توسعهدهنده موفق علاوه بر تسلط بر دامنه پروژه و آشنایی با فناوریها باید واجد طیفی مهارتهایی باشد که در روشهای نوین توسعه نرمافزار نقشی کلیدی دارند. از کدنویسی تمیز گرفته تا بازآرایی، طراحی تکاملی، آزمون خودکار و یکپارچهسازی مستمر (به عنوان یک فرایند انسانی در برابر مجموعهای از ابزارها) و مواردی بیشتر از اینها. فراگیری اینگونه مهارتها در محیطهای دانشگاهی با سیستم آموزشی فعلی تقریباً نشدنی است و عملاً به زمانی منتقل میشود که دانشآموختگان در شرکتها مشغول به کار میشوند. فراگیری حین کار، البته که بسیار مؤثر است، اما توان زیادی از توسعهدهندگان باسابقه تیمها صرف میکند و از طرف دیگر ریسکهای ناشی از اشتباهات مهندسین تازه جذب شده را افزایش میدهد. برای رفع این مشکل، بوتکمپ برنامهنویسی حرفهای به عنوان یک دوره عملی که مهندسین جوان را برای اثربخشی مطلوب در تیمهای توسعه نرمافزار آماده میکند طراحی شده است.
در حال حاضر بازار هدف بوتکمپ شرکتهای توسعه نرمافزار جاافتادهای هستند که قصد افزایش سطح مهارتهای نیروهای تازه جذبشده خود را دارند. برگزاری بوتکمپ به صورت فصلی انجام میشود. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر لطفاً از طریق ایمیل با من تماس بگیرید.
در این کارگاه دو روزه مبانی توسعه چابک نرمافزار مورد بحث قرار میگیرد. با توجه به این که بعضاً برداشتهای سطحی از فرایندهای چابک باعث میشود بهکارگیری این روشها در تیمها اثربخشی مطلوب نداشته باشد، در این کارگاه سعی میشود در حین مرور پرکتیسهای توسعه چابک به شکلی عمیقتر به ارزشها و اصول چابکی هم پرداخته شود. علاوه بر این، اهمیت پرکتیسهای فنی و نقش آنها در چابک نگهداشتن کد نرمافزار که برای موفقیت روشهای چابک حیاتی است برجسته میشود، هر چند پرداختن عمیق به این پرکتیسها در حوزه این کارگاه نیست و در موضوع بوتکمپ برنامهنویسی حرفهای است. اجرای این کارگاه در گروههای مخاطب ۱۰ تا ۳۰ نفره انجام میشود و در طی کارگاه فراگیران در قالب تیمهای حداکثر پنج نفره به تناوب در حل مسائل به فعالیت و تبادل نظر میپردازند.
این کارگاه با محتوای بسط داده شده میتواند در قالب دورههای آموزشی با مدتی طولانیتر نیز اجرا گردد.
معماری نرمافزار مجموعه تصمیمهای طراحی مهمی است که تغییر آنها هزینهی زیادی بر فرایند توسعه نرمافزار تحمیل میکند. به خاطر این اهمیت پرداختن نظاممند به این فراورده توسعه نرمافزار مورد تأکید بسیاری از روشهای نوین توسعه نرمافزار است. دوره آموزشی معماری نرمافزار علاوه بر پرداختن به کلیات معماری نرمافزار بر برخی سبکهای معماری تمرکز میکند. در مقدمه درس مفاهیمی بنیادین مانند تعریف معماری نرمافزار و تصمیمهای سطح معماری، رهیافتها، سبکها و الگوهای معماری مورد بحث قرار میگیرند. نگاه ما به معماری نرمافزار به عنوان پاسخدهنده اصلی به نیازمندیهای کیفیت نرمافزار است در نتیجه در مروری کلی بر کیفیت نرمافزار، جنبههای مختلف آن و توصیف بدون ابهام نیازمندیهای کیفیت خواهیم داشت. مستندسازی معماری با تأکید بر مستندسازی کارآمد تصمیمهای معماری جزء مهم دیگری از مباحث را به خود اختصاص میدهد.
پس از مرور کلیات معماری، به بررسی دقیقتر سبکهای معماری مهم (که با توجه به مخاطب قابل تعیین هستند) پرداخته میشود. این سبکها میتواند شامل سبکهای سنتیتر معماری لایهای باشد یا به سمت سبکهای توزیعشده مانند مایکروسرویسها سوق پیدا کند. بررسی انتخابهای مختلف طراحی در هر سبک و تأثیر آن بر جنبههای مختلف کیفیت جزء مباحث این بخش است.
با توجه به توسعه بهکارگیری روشهای چابک، بررسی جایگاه معماری نرمافزار در روشهای چابک بخش دیگری دوره معماری نرمافزار است. در این راستا، در سالهای اخیر مقولهای به نام معماری تکاملی مورد توجه قرار گرفته است که بر تغییرات افزایشی هدایتشده در میان ابعاد متعدد کیفیت تأکید دارد. در این دوره سعی میشود این رهیافت طی مثالهای مختلف به طور عمیق مورد بررسی قرار گیرد.
بر اساس تفاهمنامه منعقد شده میان دانشگاه تهران و سازمان فناوری اطلاعات ایران، آزمایشگاه تصدیق کیفیت نرمافزار (تکنا) در زمستان سال ۱۳۹۰ همزمان با ارایه اولین خروجی علمی و ارائه گواهی کیفیت به سامانه هوشمند ورود و خروج کالا به کشور افتتاح گردید تاسیس شد. این آزمایشگاه از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران مرجع ارزیابی کیفیت نرمافزار و صدور گواهینامههای کیفیت نرمافزار شناخته میشود. دو دسته هدف عمده آزمایشگاه عبارتند از:
به دنبال موفقیت در طراحی معماری هسته معاملات بورس که طی یک طرح پژوهشی کاربردی در آزمایشگاه معماری نرمافزار دانشگاه تهران به انجام رسید، شرکت توسعه فناوریهای پیشرفته رادین بورس در سال ۱۳۹۶ طی تفاهمی بین دانشگاه تهران و سازمان بورس و اوراق بهادار با چشمانداز ایجاد فضایی برای رشد و به بار نشستن ایدههای نوین در حوزه فناوریهای مالی بنیانگذاشته و در سال ۱۳۹۹ با مشارکت شرکت توسعه و سرمایهگذاری دانشگاه تهران و شرکت مدیریت فناوری بورس تهران به ثبت رسید. به عنوان نخستین گام در نقشآفرینی شرکت رادین بورس، ماموریت طراحی و توسعه پلتفرم ملی معاملات بورس نقد که قلب بازار سرمایه کشور به حساب میآید بر عهده این شرکت گذاشته شد. توسعه فاز اول این سامانه به عنوان هسته معاملات بازار نقد در بورسهای تهران و فرابورس به پایان رسیده و با اتمام آزمونهای تخصصی همهجانبه آماده استقرار است. طراحی این سامانه طبق پیشرفتهترین الگوهای معماری سامانههای با ظرفیت بسیار بالا صورت گرفته است و نتایج بهدستآمده در عمل، کارآیی آن را در ردیف سامانههای تراز اول دنیا قرار میدهد.
با توجه به مشارکت دانشگاه در تأسیس این شرکت و چالشهای فنی سطح بالا در معماری سامانه هسته معاملات، ظرفیتهای زیر در همکاری با این شرکت وجود دارد:
شرکت اطلاعات مدیریت همکاران سیستم، یکی از زیرمجموعههای گروه همکاران سیستم به عنوان بزرگترین شرکت نرمافزاری بخش خصوصی کشور است که مسئولیت تولید کلیه نرمافزارهای همکاران سیستم را برعهده دارد. این شرکت برای حفظ جایگاه ممتاز همکاران سیستم نیازمند بهروزآوری مستمر فناوریها، فرایندها و ابزارهای توسعه نرمافزار است. در این راستا همکاری من با این شرکت در محورهای زیر در حال انجام است: