زمینه‌های پژوهشی مورد تمرکز

 

یادگیری مدل‌های رفتاری خطوط محصول نرم‌افزار
Learning Behavioral Models of Software Product Lines

هدف یادگیری مدل، استخراج مدل رفتاری یک سیستم (جعبه سیاه) از طریق مشاهده خروجی‌های سیستم به ورودی‌های داده‌شده است. طراحی الگوریتم‌های کارا برای یادگیری مدل یک صورت مسئله پژوهشی بنیادین است که سال‌های متمادی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. زمینه پژوهشی مورد تمرکز ما، طراحی الگوریتم‌های یادگیری مدل برای خطوط محصول نرم‌افزار است. یک خط محصول نرم‌افزار به مجموعه‌ای از اطلاق می‌شود که دارای ویژگی‌های مشترک زیاد (و نقاط تفاوت تعریف‌شده) هستند. حجم عظیمی از نرم‌افزارهای استفاده‌شده در محصولات صنعتی (خودروها، لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی، ...) از این نوع هستند. هدف این پژوهش یافتن روش‌هایی برای یادگیری اعضای یک خانواده نرم‌افزار است طوری که بتوان از شباهت‌های بین محصولات استفاده کرد تا هزینه یادگیری مدل تمام محصولات از مجموع هزینه یادگیری تک‌تک آنها کمتر باشد.

انتشارات
پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی
  • یادگیری تطبیقی مدل‌های رفتاری خطوط محصول نرم‌افزار - شقایق توسلی - دکتری (در حال انجام)
پروژه‌های کارشناسی
  • یادگیری تطبیقی مدل خط محصول‌های نرم‌افزار با رویکرد مبتنی بر درخت - بهار امامی افشار (پاییز ۱۴۰۱) - گزارش پروژه
  • سنتز خط محصول‌های نرم‌افزاری برای ارزیابی تطبیقی یادگیری مدل - فاطمه سیددباغی (پاییز ۱۴۰۱) - گزارش پروژه

chevron_left مرتبط با این زمینه، موضوعات دیگری برای پژوهش در مقاطع مختلف قابل تعریف است که در صورت تمایل می‌توانید برای صحبت درباره آنها از طریق پست الکترونیک با من تماس بگیرید.

آزمون خودکار مبتنی بر توصیف سرویس‌های نرم‌افزاری با قابلیت بالا
Automatic Sepecification-Based Testing of High-Capability Software Services

سرویس‌های نرم‌افزاری با قابلیت بالا، مثلاً سیستم‌های پردازش تراکنش، معمولا نیاز دارند طیفی از ویژگی‌های کیفیت را ارضاء کنند، مثل کارایی، دسترس‌پذیری و مقیاس‌پذیری. به این منظور، عموماً منطق دامنه آنها توسط حجم قابل توجهی از کدهای غیر منطق دامنه گسترش می‌یابد که در قالب چارچوب‌ها، کتابخانه‌ها و کدهایی که تیم توسعه نوشته محقق می‌شوند. این کدها لزوماً همیشه به شکل واضحی از منطق دامنه جدا نمی‌شوند. این موضوع باعث می‌شود تولید خودکار آزمون با روش‌های ساختاری (هدایت شده با معیارهای پوشش کد) در عمل ممکن نباشد. در این تحقیق، به یک روش جعبه‌سیاه مبتنی بر توصیف پرداخته می‌شود که طی آن کارکرد سیستم توسط یک زبان تابعی (مثل هسکل) مدل می‌شود و بر مبنای آن آزمایه‌ها به طور خودکار تولید می‌شوند. روش پیشنهادی به‌کارگیری روش‌های مکاشفه‌ای (مثل الگوریتم ژنتیک) برای تولید آزمایه‌ها است طوری که پوشش توصیف را بیشینه کنند. به علاوه، توصیف تابعی نقش پیش‌گوی آزمون را ایفا می‌کند که می‌تواند سطح اطمینان از صحت عملکرد سیستم را بسیار بالا ببرد. پیاده‌سازی‌های اولیه این ایده نشان می‌دهند این کار در عمل قابل استفاده است و به‌کارگیری آن در پروژه‌های صنعتی توانسته با هزینه‌ای نسبتاً پایین خطاهایی از سیستم را کشف کند که در آزمون‌های نوشته‌شده توسط توسعه‌دهندگان آشکار نشده بودند.

شمای کلی مؤلفه‌های این روش را به همراه تعدادی از سؤال‌های پژوهش در نمودار زیر ملاحظه می‌نمایید.

Functional Specification Based Testing

انتشارات
پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی
  • تولید خودکار آزمایه بر مبنای توصیف تابعی - آروین ذاکریان - دکتری (در حال انجام)
  • مدل‌سازی منطق پردازش تراکنش با زبان‌های تابعی - هادی صفری - کارشناسی ارشد (تابستان ۱۴۰۱)
  • تولید خودکار آزمایه برای سامانه‌ّای پردازش تراکنش‌های مالی بر مبنای روش آزمون تصادفی تطبیقی - مهدی خرسند - کارشناسی ارشد (در حال انجام)
پروژه‌های کارشناسی
  • توصیف تابعی کارکردهای سامانه انتخاب واحد دانشگاه - فاطمه علاقه‌بند - کارشناسی (پاییز ۱۳۹۹) - گزارش پروژه - ویدیوی ارائه
  • تعریف معیار پوشش توصیف تابعی برای آزمودن برنامه‌های امری - ایمان مرادی - کارشناسی (بهار ۱۴۰۰) - گزارش پروژه
  • تعریف تابع سازواری مناسب برای آزمون جستجو محور مبتنی بر توصیف تابعی - مهرناز شمس‌آبادی - کارشناسی (پاییز ۱۴۰۰) - گزارش پروژه - ویدیوی ارائه
  • استفاده از افراز فضای ورودی در تعریف تابع سازواری آزمون جستجو محور - غزل مینایی - کارشناسی (تابستان ۱۴۰۱) - گزارش پروژه
  • آزمون مبتنی بر خاصیت توصیف‌های تابعی - مهدی جهانی - کارشناسی (تابستان ۱۴۰۱) - گزارش پروژه - ویدیوی ارائه

ویدیو ارائه در کنفرانس FSEN'21

اخذ پایان‌نامه کارشناسی ارشد

دانشجویانی که علاقه‌مند به اخذ پروژه کارشناسی ارشد با من هستند، ابتدا نگاهی به زمینه‌های پژوهشی مورد تمرکز بیندازند تا اطلاعی کلی از موضوعاتی که در آنها پروژه پژوهشی فعال دارم به دست آوردند. در صورتی که به زمینه‌های کلی علاقه‌مند هستید لطفاً در چارچوب زمانی اعلام‌شده توسط گروه نرم‌افزار از طریق ای‌میل تمایل خود را به اخذ پروژه کارشناسی ارشد اعلام نمایید. در صورتی که ظرفیت راهنمایی دانشجوی جدید را داشته باشم (هم از نظر ظرفیت رسمی دانشکده و هم از نظر مسئولیت‌های جاری)، وقتی برای مصاحبه با شما ترتیب داده می‌شود تا درباره موضوع و شرایط اجرای پروژه صحبت کنیم. در صورتی که توافق حاصل شد، لازم است در جلسات هفتگی که به طور منظم برنامه‌ریزی خواهد شد شرکت کنید و ضمن ارائه گزارش پیشرفت، برنامه‌ریزی برای فعالیت‌های هفته بعدی را انجام دهیم. سایر تشریفات مطابق روال‌های دانشکده انجام خواهد شد.

معرفی زمینه یادگیری مدل خطوط محصول نرم‌افزار

question_answer پرسش‌های متداول
  • آیا برای اخذ پایان‌نامه لازم است درسی را در نیم‌سال اول اخذ کرده باشم؟
    تجربه نشان می‌دهد با گذراندن درس «مدل‌سازی و درستی‌یابی صوری» پایه‌های لازم برای پژوهش در زمینه‌های مرتبط با روش‌های صوری را به طور عمیقی یاد می‌گیرید. اگر موضوع پژوهش شما در زمینه آزمون نرم‌افزار باشد لازم است درس «آزمون نرم‌افزار» را در نیم‌سال دوم اخذ نمایید.
  • پیش‌زمینه‌ها و مهارت‌های لازم برای تحقیق در حوزه‌های پژوهشی پیشنهادی چه مواردی را شامل می‌شوند؟
    پاسخ این سؤال تا حدی به موضوع پروژه وابسته است. اما در کل داشتن پیش‌زمینه قوی در ریاضیات گسسته، داده‌ساختارها و الگوریتم‌ها و تا حدی نظریه زبان‌ها و ماشین‌ها لازمه تحقیق است. علاوه بر این، معمولاً در پروژه‌های تعریف‌شده ضروری است در برنامه‌نویسی مسلط باشید (در حدی که مثلا بتوانید گراف فضای حالت یک سیستم را تولید و پیمایش کنید) و در استفاده از کتابخانه‌ها و چارچوب‌ها (مثلاً استفاده از انتلر برای پردازش یک زبان ورودی) توان‌مند باشید.
  • آیا ممکن است در حین پژوهش کارشناسی ارشد در شرکت‌ها مشغول به کار باشم؟
    طبق قانون دانشگاه، شما به صورت تمام‌وقت شاغل به تحصیل هستید. تجربه هم نشان می‌دهد تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی به همراه کار در شرکت‌ها به شدت از کیفیت خروجی پژوهش شما کم می‌کند (جدا از مشکلاتی که در جنبه‌ی آموزشی شما را تهدید خواهد کرد).
پایان‌نامه‌ها
رساله‌های دکتری
پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد اخیر
انتشارات

برای مشاهده فهرست به‌روز انتشارات پژوهشی لطفاً به پروفایل گوگل اسکالر مراجعه نمایید.

در صورتی که متن بعضی مقالات قابل دسترسی نبود، برای دریافت آن از طریق ای‌میل من را مطلع نمایید.